NASLOV PROJEKTA: Nabavka ogrijeva za korisnike stalne novčane pomoći
PREDLAGAČ: Osman Salkić
SAŽETAK PROJEKTA:

Jedna od najosjetljivijih kategorija koje ostvaruju svoja prava preko Centra za socijalni rad Breza jesu stara i bolesna lica, koji žive sami, ne primaju penziju, nemaju srodnike koji su ih shodno Porodičnom zakonu dužni izdržavati niti imaju bilo kakve druge finansijske prihode osim stalne novčane pomoći (SNP). Iznos stalne novčane pomoći u Zeničko-dobojskom kantonu je 129 KM mjesečno, koji se u omjeru 60% naprema 40% isplaćuje iz budžeta Kantona i Općine. Nekada se desi da ta sredstva kasne sa uplatom što dodatno komplikuje i otežava egzistenciju naših korisnika. Ako se uzme u obzir da su to uglavnom starije osobe sa po nekoliko dijagnoza različitih oboljenja, postavlja se pitanje, kako i od čega oni žive nakon što plate režije i kupe neophodne lijekove?!
Jedan od osnovnih problema ove populacije, koji dolazi do izražaja koncem ljeta svake godine, jeste nabavka ogrijeva. Dodatni problem je što nijedan od tih korisnika ne živi u zgradama koje su pokrivene gradskim sistemom grijanja, nego se griju na drva ili ugalj. Kako je Centar za socijalni rad prva adresa na koju se svi građani obraćaju kada se nalaze u teškoj životnoj situaciji i kada dođu na rub egzistencije, cilj ovog projekta jeste da se za naše najugroženije sugrađane ove godine na vrijeme pronađu sredstva kojima ćemo im barem djelomično pomoći tako što ćemo im obezbijediti drva za ogrijev.
Ovim projektom želimo da im barem malo olakšamo svakodnevne brige te ublažimo bojazan od spoznaje da uskoro dolazi još jedna zima. Jedan metar drva sigurno nije dovoljan da zadovolji njihove potrebe za ogrijevom ali će zasigurno ublažiti finansijske tegobe i probleme koje imaju svake godine kada na red dođe pitanje ogrijeva.

PREDLOŽEN BUDŽET: 3.724,00 KM