U četvrtak, 23.09.2021. godine održan je prvi sastanak sa građanima Opštine Foča na kojem smo predstavili projekat „Participativno budžetiranje“. Načelnik Opštine Milan Vukadinović ispred Opštine Foča i Ernes Jusović ispred UIZBIH-a pojasnili su pravila koja se moraju poštovati kod predaje projekata.

Neka osnovna pravila su:

  • Da je projekat u nadležnosti Opštine;
  • Da mora ispunjavati minimalne informacije o podnosiocu projekta i opis projekta;
  • Da mora biti u iznosu od 6000,00 do 20000,00KM +PDV po projektu;
  • Jedan građanin – jedan projekat itd.

Postigli smo dogovor da se projekti mogu predavati u pisanoj (na protokol Opštine) i elektronskoj formi na e-mail koordinatora: milosvukovic91@gmail.com u periodu od 04. – 25.10.2021.godine.

Nakon tog perioda će koordinator zajedno sa nadležnim službama općine izvršiti provjeru dostavljenih projekata i ako bude nekih nedostataka kontaktirati predlagača da dopuni sve nedostatke kako bi se projekat mogao tehnički prihvatiti. Svi projekti će se naći na SMS glasanju putem web stranice.

Učesnici sastanka su bili veoma aktivni pa su već iznijeli neke ideje kao sto su zvučni semafori, barijere, mapiranje istorijskih lokacija, lokalni putevi, biciklističke staze, seoski vodovodi itd.

Načelnik je još jednom napomenuo da je i prije imao planove da više finansira projekte samih građana. „Participativno budžetiranje“ mu je došlo u pravo vrijeme kako bi to i ispunio. Naglasio je i to da su građanima kod pisanja projekata sve službe na raspolaganju ukoliko im zatrebaju neke informacije ili dodatna pojašnjenja.

Želimo se zahvaliti svim učesnicima na sastanku.

Više informacija, pravila kao i obrazac za prijavu projekta možete naći na web stranici http://www.pbbih.com/foca/dokumenti