Predstavnici UIZBiH-a, Ernes Jusović i Anela Čavdar predstavili su projekat “Participativno budžetiranje” u opštini Bileća na sastanku koji je održan 02. juna 2021. godine.

Sastanku su prisustvovali Zamjenik načelnika Nikola Bajović, Predsjednik Skupštine opštine Mate Vujović, Načelnik Odjeljenja za finansije Miljan Milićević i lokalni koordinatori IOM projekta “Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini”, Dejana Janjić i Bojan Milidragović.

Tokom sastanka se razgovaralo o metodologiji implementacije participativnog budžetiranja, načinima uključivanja građana u proces donošenja odluka i prednostima aktivnog učešća građana u javnom životu Opštine Bileća.

Predstavnici lokalne vlasti opštine Bileća su izrazili zainteresovanost za učešće u projektu Participativno budžetiranje. Predstavnici opštine su mladi i novi, izabrani na izborima 2020. godine, imaju veliko razumijevanje za značaj učešća svih građana u procesu kreiranja bolje budućnosti i napretka opštine.

Bileća je jedna od zajednica u Kojima Međunarodna organizacija za migracije IOM implementira projekat “Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini”, u okviru kojeg je implementirana inicijativa izgradnje višenamjenskog sportskog terena u naselju Jezerine, koju vode mladi aktivisti. Od početnog fonda od 10.000 KM projekat je narastao do 130.000,00 KM, uz donacije opštine Bileća i lokalnih kompanija i volontera. Kako su nam rekli koordinatori Dejana i Bojan, ovaj projekat i način na koji je implementiran, dobio je nadimak Kapitalac i nerijetko predstavlja primjer uspješnih omladinskih incijativa i uključenosti zajednice u rješavanje zajedničkih problema. Upravo ovo su primjeri koji preslikavaju ideju koja se čini projekat Participativno budžetiranje.

Zahvaljujemo se našim sagovornicima na ovom sastanku i želimo im puno uspjeha u njihovom radu.

Nakon sastanka, predstavnici UIZBiH-a su dali intervju za lokalni Radio Bileća, te tako informisali građane opštine Bileća o mogućnosti učešća u projektu Participativno budžetiranje.

error

Neka svijet zna za participativni budžet!