Predstavnici UIZBiH-a, Ernes Jusović i Anela Čavdar predstavili su projekat “Participativno budžetiranje” u općini Jablanica na sastanku koji je održan 12. jula 2021. godine.

Sastanku su prisustvovali Načelnik Općine Jablanica, Damir Šabanović, Predsjedavajući Općinskog Vijeća, Emir Muratović, Sekretar organa uprave Dženan Mulahasanović i lokalna koordinatorica IOM projekta “Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini”, Maja Balavac.

Tokom sastanka se razgovaralo o metodologiji implementacije participativnog budžetiranja, načinima uključivanja građana u proces donošenja odluka i prednostima aktivnog učešća građana u javnom životu Općine Jablanica.

Predstavnici lokalne vlasti općine Jablanica su izrazili zainteresovanost za učešće u projektu Participativno budžetiranje, te razumijevanje za značaj učešća svih građana u procesu kreiranja bolje budućnosti i napretka općine.

U oviru projekta “Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini”, mladi Jablanice su realizirali nekoliko inicijativa: opremanje prostorija za mlade u tri mjesne zajednice, izgradnja dva dječija igrališta, uređenje vidikovca i kupališta, postavljanje rasvjete na igralištu, te postavljanje pametne klupe kod Muzeja. Kroz realizaciju ovih inicijativa mladi su ostvarili partnerstva sa lokalnim institucijama i organizacijama koje su značajno doprinijele cilju mladih. Ovaj projekat implementira Međunarodna organizacija za migracije IOM, a financijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Općina Jablanica je jedna od rijetkih Općina u BiH koja u svom budžetu ima stavku za nevladine organizacije koje apliciraju za sredstva EU. Ovim se olakšava organizacijama da ispune uslov potreban za apliciranje za EU sredstva kroz uspostavljeno partnerstvo sa lokalnom zajednicom, sufinansiranje i partnerstvo u implementaciji.

Sve navedeno nosi primjere participativnog budžetiranja, a nadamo se da će Općina Jablanica postati dijelom i projekta “Participativno budžetiranje”.

error

Neka svijet zna za participativni budžet!